Volg ons op Twitter
T. 026 848 42 14


Flexmarkt artikel 12-09-2012

Mediato haalt werkloze Spaanse verpleegkundigen naar Nederland.

Goedopgeleide Spaanse werklozen vormen in toenemende mate een bron van arbeidskrachten voor de Nederlandse markt.
Dat zegt bemiddelingsbureau Mediato in Oosterbeek, dat bezig is ‘enkele tientallen’ Spaanse verpleegkundigen naar Nederland te halen.
Ook voor de sectoren techniek, metaal en ICT wordt onder Spanjaarden geworven.

Voor sommige technische vakgebieden zijn in Nederland bijna geen vakmensen meer te vinden.
Om die reden biedt een groeiend aantal bedrijven gespecialiseerde technische opleidingen aan, maar voor het vervullen van vacatures op de korte termijn blijken bemiddelaars en uitzendorganisaties nadrukkelijker over de grens te kijken.
Ook in de zorg is sprake van personeelstekorten, waarbij opvalt dat in de Nederlandse zorgsector relatief weinig gebruik wordt gemaakt van uitzendkrachten.
Dat heeft volgens de ABU voor een deel te maken met een uit het verleden stammend duur imago dat uitzenders nog altijd bij zorg - instellingen zouden hebben.
Mediato is een bij de NBBU geregistreerde Nederlandse uitzendorganisatie, die zich in de afgelopen twee jaar is gaan toeleggen op het bemiddelen van buitenlands personeel.
‘Vanwege de snel oplopende werkloosheid is de Spaanse arbeidsmarkt een belangrijke bron geworden’, zegt Joris de Kort van Mediato.

Medisch Nederlands

Voor een nog niet nader te noemen zorginstelling met vestigingen in voornamelijk de randstad, heeft Mediato circa dertig gediplomeerde verpleegkundigen geworven in de
regio Madrid.
Daar volgen ze nu een stoomcursus medisch Nederlands.
Wie de cursus met succes aflegt krijgt de kans bij de Nederlandse zorginstelling aan de slag te gaan.
De verpleegkundige BIG-registratie kan volgens De Kort probleemloos worden geregeld.
‘Het gaat om een pilot.
De verpleegkundigen gaan in eerste instantie op uitzendbasis aan de slag, zodat we de inzet flexibel kunnen houden.
Als deze manier van werken tot tevredenheid stemt, dan kunnen we het project uitbreiden.’ De Kort verwacht voor dit jaar ‘enkele honderden’ Spanjaarden in de zorg en de techniek te kunnen inzetten.
Nederlandse zorginstellingen hebben eerder buitenlands personeel ingezet, waaronder ziekenverzorgenden uit Polen en verpleegkundigen uit de Filippijnen, India en Zuid-Afrika.
Het Maastricht UMC+ heeft vorig jaar bij wijze van experiment veertien Spaanse operatie-assistenten geworven.
Zij volgen een tweejarige opleiding bij Hogeschool Zuyd.