Volg ons op Twitter
T. 026 848 42 14


NuZakelijk 10-02-2012

Ondernemer vult Nederlandse vacatures met Spaanse werknemers
Uitgegeven: 10 februari 2012 17:27
Laatst gewijzigd: 10 februari 2012 17:33

De enorme werkloosheid in Spanje en grote vraag naar technici in Nederland is een gat in de markt voor een Nederlandse ondernemer in Madrid. Hij helpt Nederlandse bedrijven om hun vacatures te vullen met Spaans personeel.

Ondernemer Henk van Soest woont al tien jaar in Spanje en heeft daar een uitgebreid netwerk gelegd bij regionale overheden, private organisaties, beroepsverenigingen en opleidingsinstituten. In Nederland probeert hij "beweging te creëren" om werkgevers bekend te maken met de mogelijkheid om Spaans personeel aan te trekken.
Lees ook de column van Bernard Wientjes over arbeidsmigratie.
De vraag naar personeel komt binnen via zijn eigen contacten, via Mediato, het uitzendbureau van zijn schoonzoon, en Otto dat eerder veel Oost-Europese werknemers naar Nederland bracht.

Voorselectie
Van Soest gaat altijd uit van de vraag die bij Nederlandse werkgevers ontstaat. "Ik wil gericht zoeken en niet leuren met cv's", zegt Van Soest. "Ik doe hier de voorselectie en leg kandidaten voor aan Nederlandse partij."
De Nederlander heeft inmiddels zo'n vijftig Spaanse werknemers aan een baan geholpen in Nederland. "Nog enkele tientallen zitten in de pijplijn."
Voor veel bedrijven is het nog wat onwennig, zegt Van Soest. "Eerst kwamen de Oost-Europeanen, met de Spanjaarden is er weer nieuwe taal en cultuur. Maar ik probeer ze de ogen te openen. Bedrijven komen hier naartoe met het idee dat het niet zal veel wezen. Maar ze zijn nog nooit teleurgesteld naar huis gegaan."
 

Technici
Er is in Nederland vraag naar laag- tot hoogopgeleide technici en deze staan in Spanje te trappelen om aan de slag te gaan. Veel vraag is er bijvoorbeeld in de metaalindustrie en bij scheepsbouwers. "Het meest onverwachte voorbeeld is dat een melkveehouderij ook mensen zocht."
Geschikte kandidaten zijn vrijwel altijd te vinden. Van Soest: "Alleen als je mensen met kennis van de modernste technieken nodig hebt, heb je een probleem. Maar omgekeerd is de ervaring dat de opleiding wellicht wat ouderwets is, maar wel heel gedegen."
Vakopleiding
Van Soest wil zijn werkzaamheden zelfs uitbreiden door Spaanse studenten naar Nederland te brengen. Met vakopledingen, ROC's en HTS'en wordt gewerkt aan meerdere pilots om ook op langere termijn de vraag naar technici op te lossen. "En zo'n vakopleiding kan alleen als deelnemende bedrijven er enthousiast over zijn."
© NUzakelijk